Tilisanomat Tilitoimistossa 3/2018
Toukokuussa ilmestyi Tilisanomat numero 3/2018 sekä sen välissä Tilitoimistossa -lehti sen tilaajille. Nämä kaksi lehteä ovat ne, jotka itse tulee luetuksi alusta loppuun kokonaan. Joskus aikaa menee vähän kauemmin kuin toisinaan, riippuen mitä kaikkea muuta siinä kohdin tapahtuu. Kuitenkin aina olen ehtinyt ennen seuraavan ilmeistymistä :) Kuten edellisenkin numeron aiheet, käyn näistäkin osan läpi omien mietteitteni kautta, käyttäen lehdistä kuvattuja sivuja elävöittäjinä. Talous- ja palkkahallinto on mielenkiitoinen ala.
Moni pitää työtä kirjanpidon ja palkanlaskennan kanssa tylsänä, mielikuvituksettomana päivästä toiseen samanlaisten asioiden ja numeroiden kanssa ikävystymisenä. Kaikkea muuta!
Ehkä kovin paljon ei aina voi käyttää mielikuvistusta ja vastuutkin lisääntyvät päivä päivältä. Mutta työ on mielenkiintoista ja ehdottomasti asiakaspalvelua jossa yksikään päivä ei ole samanlainen kuin eilinen, eikä huominen tule olemaan samanlainen kuin tämä päivä. Toki ei tämä työ varmasti kaikille sovi, mutta ei sovi kaikille oleminen kaupan kanssalla tai lääkärinä toimiminenkaan, monista muista ammateista puhumattakaan. Niille jotka ovat "löytäneet" taloushallinon, se on juuri se työ jonka parissa haluaa omaa osaamistaan kehittää ja mukavuusalueensa rajoja venyttää.
Antti Soro kertoo Tilisanomien pääkirjoituksessa osuvasti alamme yhden trendin:
"Vain erikoistumalla sinun on
mahdollista menestyä"
Taloushallintoliitto on ottanut asian esille julkaisemalla aina jostakin erikoisalasta kirjoituksia Tilisanomat -lehdessä. Toki itse olen edelleen myös sitä mieltä että pienillä paikkakunnilla kuten täällä omassa kotikunnassani Raumalla, voi tilitoimisto hoitaa monenlaisia asiakkaita. Toki silloin pitää muistaa pitäytyä erossa niistä taloushallinnon tehtävistä, joissa loistavaan lopputulokseen vaaditaan erityisosaamista.
Vaikka itse en hoida yhdenkään yhtiömuotoisen maatalouden taloushallintoa, luin tämän jutun mielenkiinnolla. Olen urani aikana tehnyt noin 1250-1300 maatalouden veroilmoitusta, joten maatalous ja sen kirjanpito on itselleni todella tuttua silloin kun se tehdään perinteisesti maatalousyrittäjänä. Koska monet asiat muuttuvat ratkaisevasti kun maatila onkin osakeyhtiö, oli kiinnostaa lukea asiantunteva kirjoitus asiasta. Jos tämä koskettaa sinua, suosittelen ehdottomasti artikkelin lukemista. Kuvista en voinut olla laittamatta ihanaa kuvaa vasikasta!
Näin maalaistalon tyttönä - onhan se nyt aika hienoa kun vasikka pääsee Tilisanomien sivuille!
Verohallinnon uuden pääjohtajan Markku Heikuran haastattelu vahvistaa edelleen juuri sitä alussa kirjoittamaani siitä miten työ taloushallinnon parissa ei ole ainakaan tylsää tai vanhoihin juttuihin kangistunutta. Jos Airbnb, Uber ja erilaiset virtuaalivaluutat haastavat verottajan, ne kyllä haastavat taloushallinnonkin. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja, koulutuksen ja kouluttautumisen tarpeellisuus on koko ajan enenevissä määrin läsnä.
Joidenkin tilitoimistojen toiminta on muuttunut pelkästä palkanlaskennasta melko huomaamatta kattavamman palkkahallinnon kautta kokonaisvaltaiseen henkilöstöhallintoon. Yritysten toimintaympäristö muuttuu koko ajan kiihtyvällä vauhdilla. Vaikka jossain kohdin kärsitään työttömyydestä, on jossain toisaalla taas kovakin työvoimapula. Yritysten on erotuttava ja jollakin tavoin saatava houkuteltua työvoimaa, sen puute kuin joillakin aloilla johtuu puhtaasti siitä, ettei Suomessa ole riittävää määrää alalla tarvittavista ihmisistä. Pelkkä raha ei enää houkuta osaa potentiaalista työntekijöistä. Palkitsemista, sen perusteita ja vaikutusta on hyvä pohtia yhdessä tilitoimiston kanssa. Tilisanomat tarjoaa tilitoimistoillekin laadukasta tietoa pohdinnan pohjaksi.
Tuloverotus kokee kokonaisvaltaisen menetelmäuudistuksen, tai oikeastaan koki jo niiden yhtiöiden osalta, joilla tilikausi on jo päättynyt tänä vuonna. Sen lisäksi että sähköisen veroilmoituksen velvollisuutta yhtiöillä tehostetaan, muuttuu esimerkiksi verotuksen valmistumisen aikataulu yksilölliseksi. Sanktioiden määrät ja määräämisperusteet muuttuvat. "Tottelemattomuudesta" sakotetaan, eli jo kertaalleen hylättyjen kulutyyppien uudelleen vähennyksiin mukaan laskeminen laukaisee sanktion. Muutokset eivät ensi kuulemalta ole isoja mutta kun niitä tarkemmin miettii, voi vaikutus jollekin yritykselle olla isokin. Siksi toimintatapoja ja aikatauluja on syytä nyt tarkastella uuden lain näkökulmasta. Koko muutos itsessään tuo mukanaan tarpeen tutustua asiaan, jos vielä ei ole sitä aloittanut, tämä Tilisanomien artikkeli on hyvä kirjoitus josta pääsee hyvin jo alkuun.
Tilisanomat käsittelee tässä numerossaan ansiokkaasti verkkolaskusta ja siihen liittyviä asioita. Artikkeli tuo mielestäni hyvin esiin niitä asioita jotka on hyvä ottaa huomioon. Otsikko kuvaa asiaa hyvin: "Aika päivittää laskutusjärjestelmät."
Toinen muistettava asia on se miten yritysten on huolehdittava omista tiedoistaan, mitä enemmän meille tärkeää tietoa on muualla kuin mapissa toimiston hyllyllä, sitä suurempi riski sillä on joutua vääriin käsiin. Tietoturvaa ja sen tasoa mietittäessä on hyvä pysähtyä ajattelemaan mikä on tietoa jota ilman yrityksen toiminta pysähtyy. Ovatko varmuuskopiot kunnossa? Miten toimii yrityksen virustorjunta, entä miten henkilökunta on ohjeistettu?
Lehdestä löytyy myös ihan oma artikkelinsa kryptovaluutoista. Vaikka omilla kirjanpitoasiakkaillani näitä ei ainakaan vielä ole, artikkeli oli erittäin mieltä avartava.
Suomen Tilintarkastajat ry:n asiantuntija Riitta Laine kirjoittaa ansiokkaasti siitä miten tilintarkastuskertomuksen sanoma avataan , mitä siinä olevat seikat tarkoittavat. Tämän tyyppinen puheenvuoro tilintarkastajien edustajalta oli erittäin tervetullut, kiitos.
Yritystutkimus on elänyt ja muuttunut koko sen ajan kun itse olen alalla toiminut. Aluksi tiedon saanti oli luonnollisestikin hidasta, hiljalleen se on nopeutunut, mutta aina kaikki muutos ei ole hyväksi. Kysyntä yritystutkimuksen osaamiselle tilitoimistoissa lisääntyy koko ajan kun ulkopuoleta saadun informaation taso heikkenee. Jos tunnet kiinnostusta yritystutkimukseen, lue ihmeessä tämä artikkeli. Jos asia aidosti kiinnostaa, onko tulevaisuutesi tutkimuksen parissa vai valjastatko osaamisesi tilitoimiston asiakkaiden hyväksi niin että juuri siitä tilitoimistosta tulee tunnettu tästä palvelusta. Kysyntää riittää jo nyt ja sen määrä lisääntyy koko ajan.
Vieraskynässä Ville Hulkko kirjoittaa ytimekkäästi tekoälystä. Kirjoituksen ydin tiivistyy lyhyesti:
"Tekoälystä puhuttaessa on olennaista nähdä kone osana yrityksen luonnollista kehityspolkua ja ihmisen saumattomana taisteluparina. Tekoälypalvelua ei tule maalata ihmistyön korvaajaksi, sillä se ei ole realistista."
Liitetiedot on paitsi se tilinpäätöksen oleellinen osa, myös oma palsta Tilisanomissa. Ajankohtaiset oikeudenratkaisut on käyty asiantuntevasti läpi juuri tällä palstalla.
Professori Seppo Penttilä käy läpi KHO:n ja KVL:n oikeustapauksia kommentoiden niitä. Jos et ole ollut alalla kauaa tai et ole ollut oikeustapausten kanssa tekemisissä tähän asti, mutta haluat oppia ymmärtämään niitä, tämä palsta on juuri sinua varten.
Kun luet tapauksen ja sen ratkaisun, pohdit hetken itse miten koet kyseisen ratkaisun ja sen jälkeen luet asiantuntijan kommentit, opit asioista valtavasti!
Melko alussa pohdin erilaisten palkitsemismenetelmien merkitystä yrityksen mahdollisuuksille saada osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa. Ennen kuin yritys pääsee sille tasolle että se voi miettiä kilpailutekijänä palkkausjärjetelmiään ja mahdollisia muita annettavia etuja, on se yksi asia joka on oltava kunnossa. Työsuhteen ehdot ja lakisääteiset määräykset on tunnettava ja niitä on noudatettava. Tästä numerosta alkaa "Palkkahallinnon koulu" joka on toteutettu vastaavalla tavalla kuin aikaisemmin lehdessä olleet kirjanpitoon ja verotukseen liittyneet "koulut" Monessa asiassa yrityksen on hyvä kääntyä osaavan tilitoimiston puoleen, nämä palkkahallinnon lakisääteiset asiat ovat todella hyvä esimerkki juuri sellaisista.
Palkkahallinnon muiden artikkeleiden matkassa päästään sopivasti omaan lempilapseeni: Tulorekisteriin. Olen ollut sen mietinnässä ja alustavissa projekteissa sen syntymästä asti, tai oikeastaan jo ennen sitä. Ihmislapsesta sanottaisiin "ennen kuin olit edes pilke isäsi silmäkulmassa" Tai ehkäpä meidän muutaman nykytilan ongelmat tiedostavan ihmisen kokoontuessa se pilke oli nähtävissä vaikka emme ihan tarkkaan tienneet mitä pystyttäisiin luomaan. Verohallinnon Johanna Kotipelto, Kalevi Heliö ja Reetta Järvinen sekä rakas kollegani Vuokko Mäkinen yhdessä muiden Real Time Economy -hankkeeseen osallistuvien ihmisten kanssa saimme tukea Aditron ihmisiltä ja pääsimme alkuun sillä pitkällä tiellä jonka lapsi nyt ottaa uuden, aivan erilaisen askeleensa ensi vuoden alussa. Tulorekisteri tulee olemaan lomien jälkeen suomi.fi -valtuutusten kanssa se puhutuin asia tilitoimistoissa.
Pauli Vahtera sai ansaitusti Taloushallintoliiton Myötätuulipatsaan. Hän on kirjoittanut niin kauan kirjoituksia Tilisanomiin, etten oikein voi kuvitella lehteä ilman Paulin kirjoitusta. Nämä kirjoitukset ovat vuodesta toiseen ne Tilisanomien luetuimmat, eikä syyttä.
Taloushallintoliitto täytti 50 vuotta. Onkin selvää että Tilitoimistossa lehti kirjoitti historiasta - varsin kunnoittavasta sellaisesta. Hauskaa oli lukea myös kuvitteellisia twiittejä 50 vuotta eteenpäin :)
Nuo mainitut kuvitteelliset twiitit ovat niin hauskoja että niitä voisi käsitellä joskus vaikkapa vielä erikseen. Se on huumoria, josta olen melko varma ettei se avaudu kuin tilitoimistolaisille!
Lehdessä ovat hyvät kirjoitukset OmaVeron kohdistuksista sekä automaatiosta ja integraatioista tilitoimiston ja asiakkaan toiminnan tehostamisessa. Nämä ovat ajankohtaisia aiheita ja hyviä sellaisia vaikka kummastakin löytyy juuri noista kuvitteellista tweeteistä hyvät esimerkit:
"OmaVero -palveluun on saatu tiliotemainen näkymä!" sekä "Taloushallinnon digitalisaation lähempänä kuin koskaan - vihdoin pääsemme eroon paperista"
Toivottavasti nämä asiat eivät ole listalla twitterissä (tai mikä palvelu silloin onkaan olemassa)
50 vuoden kuluttua.
Kadessakin erillisessä artikkelissa pohdittiin kunnallisen sektorin ja taloushallintopalveluja tarjoavien yritysten suhdetta. Itse en ole ajatellut ryhtyä niille markkinoille, mutta artikkelit olivat hyviä. Jos taas tämä on ajankohtaista, suosittelen ehdottomasti lukemaan.
Koulutuksella on aina oma sijansa tässä lehdessä, jos sitä joku ihmettelee, ei tarvitse kuin miettiä mennyttä reilua puolta vuotta ja saman verran aikaa eteenpäin. Koulutukselle on kova kysyntä ja tarve. Taloushallintoliitto on hyvä yhteistyökumppani silloin kun puhutaan tilitoimistojen koulutuksesta. Sen osaaminen ja kaikkinainen tiltioimistoelämän ymmärrys on asia joka kannattaa ottaa huomioon. Yksi mistä tiltioimistojen pitää huolehtia on kouluttautua ymmärtämään asiakasta. Marko Tammivuori on kirjoittanut hyvä tekstin lehteen, miten ymmärtää asiakasta. Osuvasti Marko korostaa yhteistyön merkitystä.
Taloushallintoliitto tarjoaa monenlaista koulutusta, on pitkäkestoista ja lyhytkestoista. Lähikoulutusta ja verkkokoulutusta. Joitakin webinaareja tarjotaan veloituksetta Opinahjo Oy:n kautta yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Kannattaa ehdottomasti tutustua!
Taloushallintoliitto laati taloushallinnon osaajille osaamisen polun, tämä "vuorikuva" on yksinkertaistettu malli siitä. Sen lisänä löytyy jokaiselle etapille oma kuvauksensa ja osaamismäärittelynsä. Saatavissa on myös käytännöllinen työkalu osaamisen kehittämiseen ja mittaamiseen. Tästä tulee olemaan iloa ja hyötyä sekä työnantajille että työntekijöille.
Vastaava valmistuu myös palkka- ja henkilöstöhallinnon puolelle ja se julkaistaneen syksyllä. Olen saanut olla miettimässä sitä henkilökohtaisesti ja vaikka me suomalaiset emme yleensä kehu itseämme, niin nyt on sanottava, että siitä tulee hyvä.
Siinäpä tällä kertaa omia ajatuksiani alasta ja alalla tällä hetkellä vaikuttavista asioista sen mukaan mistä nyt puhuttiin näissä kahdessa suosikkilehdessäni. Aikaa meni tällä kertaa lähes kuukausi lehden ilmestymisestä, mutta sattuneista GDPR-syistä toukokuu hävisi itseltäni niin etten voinut ajatellakaan muuta kuin otsikoiden selaamista ja ajatusta että voin kesäkuussa vihdoin syventyä koko lehteen. Tällä kertaa aikaa oli kuitenkin hyvin, seuraava lehti kun ilmestyy elokuussa, silloin sitten taas uudet ajatukset!
Katsotaan miten aktiivisesti tulen täällä kesän aikana kirjoittelemaan, riippuu tietysti siitäkin mitä aiheita mieleen tupsahtelee...
Siltä varalta etten ole täällä aktiivinen ja ihan muutenkin:
Oikein mukavaa kesän jatkoa ihan jokaiselle!
Riikka